Cum iti poti creste testosteronul natural

Testosteronul reprezinta principalul hormon masculin responsabil pentru caracteristicile unui barbat. Nivelul acestuia poate juca un rol foarte important in sanatatea si bunastarea barbatilor. Motiv pentru care am ales ca in acest articol sa impartasesc cu tine cateva informatii ce te pot ajuta sa iti cresti testosteronul natural.

Printre multiplele beneficii ale unui nivel optim de testosteron se numara si urmatoarele:

  • abilitatea crescuta de a creste in masa musculara si forta
  • rata imbunatatita a pierderii de grasime
  • imbunatatirea starii de spirit, a increderii in sine si a motivatiei
  • sporirea erectiilor, libidoului si a performantei sexuale
  • cresterea dorintei pentru succes, dominata si putere
  • oase mai puternice si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare
  • intensificarea cresterii parului corporal si facial

1. Testosteronul si Somnul

Somnul are o influenta foarte mare asupra nivelului de testosteron si este foarte important sa ii acorzi o atentie sporita.

Restrictia partiala a somnului pe durata unei saptamani( 5 ore/noapte) s-a dovedit ca poate reduce nivelul de testosteron cu pana la ~15% in barbatii tineri si sanatosi.

Un studiu realizat de Penev PD arata ca barbatii care au dormit timp de ~4 ore au avut in medie 200-300 ng/dL nivelul de testosteron in ser, in timp ce barbatii care au dormit ~8 ore au avut niveluri de pana la 500-700 ng/dL.

testosteronul

Iar o alta cercetare realizata de Goh VH la care au participat 531 de barbati sanatosi unde s-a examinat cum cresterea timpului de somn coreleaza foarte mult cu testosteronul. Rezultatele aratand ca cei care au dormit doar 4 ore au avut cu 60% mai putin testosteron decat barbatii care au dormit 8 ore.

2. Testosteronul si Activitatea Fizica

a) Antrenamentele de Forta

Exista o multime de cercetari care atesta faptul ca antrenamentele de forta stimuleaza productia de testosteron atat pe termen scurt cat si pe termen lung.

Facand abstractie de cresterea nivelului de testosteron, antrenamentele de forta au si multe alte beneficii. Sunt si sanatoase in general dar te si ajuta sa cresti in masa musculara. Lucru care iti poate amplifica increderea in sine din moment ce vei arata si te vei simtii mult mai bine.

Ideea din spatele acestui concept nu este sa te antrenezi pur si simplu, ci sa o faci intr-o maniera anume. Adica sa ridici greutati suficient de grele, miscarea sa fie exploziva(dar fara a compromite miscarea corecta), exercitiul sa activeze multiple grupe musculare(folosind exercitiile compuse) si sa te odihnesti adecvat.

Poti afla mai multe detalii despre antrenamentele de genul in sectiunea Antrenament.

b) Cardio HIIT( High Intensity Intervals Training)

HIIT reprezinta elementul ce imbina exercitiile cardio cu cresterea nivelului de testosteron. Datorita manierei sale explozive si de scurta durata, acest tip de cardio nu declanseaza hormonii de stres. Acest tip de cardio ducand la cresteri bruste ale testosteronului.

Poti afla mai multe despre acest tip de cardio in articolul Ghid complet pentru cardio HIIT.

Orice tip de exercitiu intens care se desfasoara pe o perioada de 15-30 de secunde imparit in 2-8 intervale va ajuta la cresterea hormonilor anabolici si la adaptarile neuroendocrine. Poti considera HIIT ca si inlocuitor pentru orele de cardio de intensitate scazuta.

c) Mentinerea Activitatilor Regulate Creste Testosteronul

Pe langa antrenamentele de forta si cele cardio, trebuie sa intretinem si niste activitati regulare suficient de des. Lucruri precum mersul, taiatul lemnelor si alte activitati recreationale. Poti include si activitati de intensitate mica precum sunt jocurile in familie si orice se incadreaza la recuperare activa.

Exista si studii care sustin eficienta activitatilor fizice regulate asupra cresterii de testosteron.

De exemplu intr-un studiu realizat pe niste membri ai unui trib din Tsimane. S-a dovedit ca o ora de taiat lemne a dus la o crestere de pana la 46.8% a nivelului de testosteron.

3. Testosteronul si Suplimentele

a) Supliment de Multivitamine

Este cea mai simpla modalitate prin care iti poti creste testosteronul natural. Majoritatea persoanelor au deficiente de vitamine si minerale. Un studiu condus de consiliul responsabil de nutritie din Washington sustine urmatoarele:

“Portiuni mari ale populatiei au avut un aport regulat sub necesarul mediu estimat pentru vitaminele A (35%), C (31%), D (74%) si E (67%), precum si calciu (39%) si magneziu (46%). Doar 0%, 8% si 33% din populatie au avut un aport total normal de potasiu, colina si vitamina K … “

Motiv pentru care iti recomand sa investesti intr-un supliment de multivitamine calitativ. Aportul de vitamine si minerale are un efect foarte mare asupra productiei de testosteron.

Un articol intreg despre acest subiect va fi disponibil curand.

b) Extractul de Ashwagandha

Withania somnifera, cunoscuta ca si ashwagandha sau ginsengul indian este o planta folosita in medicina de mii de ani. Astfel, avem si o multime de studii ce atesta efectele benefice ale acestei plante asupra organismului.

S-a dovedit ca un consum regulat al extractului de Ashwagandha duce la:

c) Forskolin

Forskolin este un termen general pentru extractul plantei indiene Coleus Forskohlii. Acest extract este bine cunoscut pentru imbunatatirile productiei de testosteron.

Atunci cand forskolin a fost testat pe oameni pentru efectele sale asupra hormonilor – 250mg/zi timp de 12 saptamani au dus la cresterea testosteronului cu 33% comparat cu grupul placebo.

d) Creatina

Creatina se situeaza printre cele mai populare suplimente din lumea fitness-ului. Asta deoarece exista o multime de cercetari care atesta ca imbunatateste cresterile in forta si masa musculara. Fiind totodata si foarte ieftina.

Insa ce multi nu stiu este ca poate creste testosteronul. Suplimentarea cu creatina la barbatii ce se antreneaza constant a dus la o crestere de 17% a nivelului de testosteron spre deosebire de grupul placebo.

Concluzie

In concluzie, testosteronul poate fi crescut prin metode naturale, iar in multe cazuri nu necesita implicarea unor substante daunatoare.

Garantat exista mai multe modalitati prin care iti poti creste testosteronul natural, iar daca te pasioneaza subiectul iti recomand sa continui lectura pe Anabolicmen.com unde gasesti tot ce trebuie sa stii despre testosteron si reglarea hormonilor.

Si aici la fel ca si in orice alt domeniu din viata, trebuie sa fi disciplinat. Adica sa incerci din rasputeri ca in fiecare zi sa iti urmaresti scopul si sa faci actiunile adecvate. Problema nu este lipsa informatiei, ci lipsa actiunii!

195 Vizualizari